Drs. Kees (Cornelis Leendert) van der Leer (geboren 1944 te Zwijndrecht) studeerde economische wetenschappen aan de Economische Hogeschool te Rotterdam, de huidige Erasmus Universiteit. Enkele jaren na zijn afstuderen kreeg hij een betrekking als docent en conrector aan het Zandvlietcollege in Den Haag. Als bewoner van de Voorburgse buitenplaats ‘In de Wereldt is veel Gevaer’ verdiept hij zich in de historie van oude buitens en andere historische gebouwen. Hij was mede-oprichter en bestuurslid van de Historische Vereniging Zwijndrecht (HVZ) en de Historische Vereniging Voorburg (HVV). Hij is mede-redacteur van Historisch Voorburg, het periodiek van de HVV en van Swindregt Were, het periodiek van de HVZ en het Historisch Genootschap H.I.Ambacht.

Kees van der Leer, oud docent economie en conrector. Nu met prepensioen en amateur historicus en schrijver van verschillende historische boeken Schoolstraat 45 te Voorburg tel. 070-3866520 keesvanderleer@hetnet.nl In opdracht van Aaneen (ABVAKABO FNV)

Kees van der Leer, oud docent economie en conrector. Nu met pensioen en schrijver van verschillende historische boeken

Enkele van zijn publicaties: De tuinen van Meerdervoort (HVZ, 1994); Constantijn Huijgens, een hoveling als hovenier (HVV, 1996); Melancholieën op een kostschool in een wereldt vol gevaer (HVV, 1997); Hofwijck, een paradijs naar Gods beeld en gelijkenis (Cascade, 1998); Nederhoven, een lusthof voor houtkopers en regenten (HVZ, 1998); Marianne, een Oranjeprinses trouw tot in de dood (HVV, 1998); Het eilandje Meerdervoort, van ridderslot tot tuindorp (HVZ, 1999); A. den Doolaard, een dolende geest op Woelwijk (HVV, 2000); Zandvliet, een buitenplaats met onderwijstraditie (Zandvliet-jubileumboek 2000); Historische wandelingen in Voorburg en omgeving, met grafiekcollectie Gerard Duijvestein (Waanders, 2001); Hofwijck, de buitenplaats (Walburg Pers, 2002); De Grote Loo, De Kleine Loo en naburige naamgenoten (Die Haghe, 2003, samen met Cees van der Velde); Huizen tussen Hofwijck en Middenburg (HVV, 2004); Voorburg van boven bekeken (V+W-collective, 2004); Develstein, de geschiedenis van een kasteel (Verloop, 2006); Christiaan Huygens in Voorburg (HVV, 2007); Een deftige laan van boerenafkomst (HVV, 2008). In 2009 verscheen De Canon van Leidschendam-Voorburg, een boek dat hij samen met Lizette de Koning schreef. In het daarop volgende jaar publiceerde hij samen met mede-auteur Tiny de Liefde het boek Prinses Marianne, een leven van liefde en kunst (Waanders, 2010) gevolgd door Prinses Marianne, kunstenaars, dominees en een pelgrimage (HVV, 2010, samen met Marieke Spliethoff, conservator Paleis Het Loo). In 2011 verscheen het Florilegium Hofwijck (Bekking & Blitz), geschreven samen met Henk Boers en Belle van den Berg, met foto’s van Nora Lambrechts. In hetzelfde jaar verscheen zijn verhaal over De oude Hofstede Heldenburg (HVV, 2011), een jaar later gevolgd door Het oude ‘Huis te Vrijburg’ aan de Broeksloot (HVV, 2012). In 2013 volgde het boek De Kerkstraat met herbergen, De Hopkamer en ander vertier (samen met Bettina Wouters). In 2015 verscheen Huygens’ Hofwijck dat hij schreef samen met Hofwijckhortulanus Henk Boers. Dit boek werd in 2016 bekroond met de prestigieuze Ithakaprijs. In 2016 werd zijn boek Spraakmakende personen in Voorburgse prentkunst gepubliceerd, in 2019 gevolgd door zijn bijdrage aan De Vliet langs Leidschendam en Voorburg en in 2020 door het boek Vreugd en Rust. Voor overige publicaties waaronder bijdragen in verzamelbundels en periodieken: zie de afzonderlijke rubrieken op deze website. Zie eveneens de rubriek Bekroonde gedichten waarin zijn opgenomen de twee gedichten waarmee hij in 2012 en in 2013 de publieksprijs won in de gedichtenwedstrijd Dichter op Hofwijck.

Kees van der Leer met links de kleine Argos. Foto Nico Schouten, februari 2013

Kees van der Leer met links de kleine Argos. Foto Nico Schouten, februari 2013

      

top